A Datolya titka
Finom csemege és még gyógyhatása is van: együnk DATOLYÁT az erőnlétért!
A Datolya titka
Ez az egyik legősibb gyümölcs, több mint 5000 éve termesztik, szülőhazája Kína, innen indult hódító útjára.
„EGY NAP 3 DATOLYA ÉS NEM LESZ GONDOD ÖREG NAPJAIDRA” – tartja a kínai közmondás.
A datolyának valóban rengeteg jótékony hatása van: javítja az ember erőnlétét és állóképességét.
Ha nyugodtan akarunk aludni, akkor együnk az alvás előtt egy kis datolyát, mert aminosavjából szerotoninhormon keletkezik, amely köztudottan a stresszt, az idegességet csökkenti. A datolya fruktózt, fehérjéket A,B, C, D vitamint és olyan fontos nyomelemeket tartalmaz, mint a kalcium a foszfor és a vas.
Magas ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, növényi hormontartalma miatt a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában.
Réz és kálium tartalma elősegíti a szervezet regenerációját, emellett támogatja az immunrendszert, védelmezi a májat és szabályozza az idegrendszer működését. Segíti a vérképzést és a sejtanyagcserét.
Növeli a libidót, így vágykeltő gyümölcsnek is tekinthető.
Egy szó mint száz, a datolya egy igazi "boldogság" bomba.
Hazánkban általában - kevés kivétellel - csak szárított formában juthatunk datolyához, ám jó hír, hogy a friss datolyának és a szárítottnak majdnem teljesen megegyező a tápértéke.
Szárított datolya vásárlásánál figyeljünk arra, hogy a szemek barnák, héjuk sima és fényes legyen. A datolya kiválóan tárolható hűtőszekrényben, ahol akár több hónapig is eláll. A tárolás során tovább szárad, és beindulnak az un. kristályosodási folyamatok, így még magasabbá válik a gyümölcs cukorkoncentrációja.
|